IK 620

Ikarus papírmakett

Ikarus 620-as és egy Ikarus 260-as
egyedi keveréke 1:20 arányban

IK 620

IK 620 Egy papírmakett felépítését mutatom be egészen a tervezéstől kezdve a kész állapotig. Egy Ikarus 620-as és egy Ikarus 260-as busz egyedi keverékének 1:20-as méretarányban való építését.
Szeretem az Ikarus buszokat. Kedvenc típusaim közé tartozik az Ikarus 620, és az Ikarus 200-as család összes tagja. A makett építésnél nehéz volt a választás, hogy melyik típust építsem, így arra jutottam, hogy mind a kettőnek vannak számomra nagyon szép, illetve kevésbé szép formái, részei, ezért összekevertem a két buszt, úgy, hogy számomra tökéletes legyen. A busz belseje egy Ikarus 260-as kinézetét veszi fel, míg a külseje pedig egy Ikarus 620-asét.
Úgy gondoltam, hogy kézenfekvő, egyszerű, és nem utolsó sorban nem is túl drága anyagból akarok építeni, ezért esett a választásom a papírra. Jól tudtam, hogy a valós kasznik is vékony lemezekből vannak felépítve merevítésekkel, bordázásokal, ezzel is merevebbé téve a vázat. Kitaláltam, hogy is lehet merevvé tenni a papírt is, hogy a valósághoz hasonló eredményt kapjak.
Ezzel végezve elkzedtem megtervezni a busz formáját, azaz összekeverni a két busztípust. Rájöttem, hogy ha papírból építkezek, akkor elég macerás kis méretben építkezni, így felmerült a kérdés, hogy milyen arányban dolgozak. Az 1:20-as méretarány mellett döntöttem, mert ez az az arány ami még nem kicsi a papírral való munkához, de még nem is túl nagy. Miután sikerült a terveket elkészíteni, hamar belefogtam a munkába és annyira élethűre akartam építeni a makettet, hogy a zártszelvényeket is papírból építettem, a váz alkotóelemeit. Ez adja a busz kasznijának a merevségét, hogy akár 3 kilót is elbír gondtalanul.


jellegrajz baloldal
tervrajz jobboldaltervrajz baloldal
jellegrajz jobboldal
tervrajz baloldal
üléselrendezés
tervrajz ülés elrendezés
homlokfal
tervrajz homlokfal
hátfal
tervrajz hátfal
látványterv
látványterv
vázszerkezet
váz alja
vázszerkezet alja
vázszerkezet
sárvédőburkolat
sárvédoburkolat
padló
padló
lépcső
lépcso
súlypróba
súlypróba
lépcső élvédővel
lépcso élvédovel
padló
padló
merevítés
merevítés
élvédők
padló élvédokkel
oldalfal alja
oldalfal alja
dekoritlemez
oldalfal famintézat készítés
dekoritlemez
oldalfal famintézat készítés
díszléc
oldalfal famintézat készítés
ülések
ülések festés elott
"beszerelt"ülések
ülések "beszerelése"
"beszerelt"ülések
ülések "beszerelése"
váz
váz
tetőváz
tetőváz